четвртак, 29. август 2013.

Селице

Тренутно најбројније станиште селица у Србији
Србија, 29.08.2013. (Мр.Гоод) -Селицама се називају хоминиди уопштено који изборне циклусе проводе у различитим политичким партијама. Како је ова појава најпознатија код Срба пред изборе, најчешће се под овим називом мисли управо на њих.
Процењује се да на сваке четири године сели из партије у партију (са изузетком у случају ванредних избора) неколико десетина хиљада Срба, најчешће на релацији левица-десница, и готово стопроцентно у једносмерном правцу опозиција-власт.

Многе српске селице које четворогодишњи мандат проводе на различитим функцијама након наговештаја нових избора одлазе у супротном правцу не мењајући радикално идеолошку матрицу сеобом у мање партије на ивици цензуса и са великим коалиционим потенцијалом такве селице се називају селицама на краће удаљености. Друге одлазе у партије тотално другог идеолошког концепта и такве се називају "дугопругашицама".

Кључни разлози за сеобу најчешће су различити облици управних, надзорних и осталих одбора, разноврсних политичких и привредних функција, јавних предузећа и приватних универзитета...
Верује се да се оријентишу искључиво личним користољубљем и помним праћењем предизборних истраживања јавног мнења.
За праћење сеоба Срба селица користи се члановање, односно брижљиво вођена документација о њиховим сеобама коју врше јавни медији.

Дарко Крчмар

Популарни постови