понедељак, 27. август 2012.

ТАЈНЕ ЧАЈЕТИНСКОГ ПОДЗЕМЉА

"Мала бара пуна крокодила", Чајетина ноћу.

(СЕРДАРИ 21-ог ВЕКА)

Варошица Чајетина, мало место од неких 3500 становника постало је познато широј јавности због великог броја криминалних група које харају  улицама овог некада веома мирног места.
Причу о овој веома опасној и деликатној теми почињемо из самог срца ове варошице где је пре нешто мање од два века чувени рујански сердар Јован Мићић основао ову варошицу и изабрао је за место одакле ће управљати Рујанским срезом.
ЦЕНТРАШИ
Ова група делује у строгом центру Чајетине. Примарна делатност ове групе је рекетирање познатих угоститељских објеката, популарних "кафића" који послују на њиховој територији. Поред ових акција, група се бави и пљачкама трговинских радњи и пекара којих у центру има у "великом броју." Бројност групе варира и у Чајетинском подземљу спадају у најнеорганизованију групу понајвише због свађе око власти. Међутим и поред тако хаотичног стања у врху, група није имала значајније сукобе са осталим криминалним групама из окружења највише због расветом осветљеног простора. Места њиховог окупљања су "код чесме" и школско двориште. Вође ове криминалне групе су Стефан Панић Пенејота и Александар Богдановић Сајонац.
ШИПОВЧАНИ
Шиповик, може се слободно рећи "приградско" насеље Чајетине, стационирано у самом подножју брда Градина. Само место иако на први поглед делује изоловано, изнедрило је изузетно организовану и бројчано јаку групу која је у жижу јавности доспела после спектакуларних крађа скупоцених аутомобила па их неки називају и "Шиповичка ауто-мафија." Граниче се са групом из Центра, а познато место окупљања им је игралиште у центру Шиповика. Вођа ове групе је Велисав Јездимировић Језда мада постоје индиције да ће ускоро на чело групе стати Ацо Павловић Јоваш, човек који се издигао као вођа младих Шиповчана и са пар спектакуларних акција угрозио Јездину репутацију и најавио скорију замену на врху.
ЗГРАДАРИ
Још једна изузетно организована и позната криминална група која делује у делу Чајетине који је изграђен почетком 80 тих година, тачније у оквиру шест стамбених зграда. Од самог настанка првих криминалних групица из овог дела дошло је до велике поделе на доње и горње Зградаре што је резултирало да ова група до пре пар година буде позната само по међусобним сукобима  што је увелико допринело да остале групе вршљају по њиховом терену без проблема. Међутим, савесни људи у врху су одлучили и преломили да оснују нову групу односно да уједине доње и горње Зградаре и створе групу Зградари која је у веома кратком периоду мобилисањем људства вратила Нови парк под своју контролу и тиме постала апсолутни монополиста. Наиме ова група рекетира људе који долазе у Нови парк било да играју фудбал, кошарку, тенис или одбојку. Рекети се плаћају новцем, а у случају да неко нема новац, конфискују му лопту, одећу, бициклу..Посао им је олакшан јер је пре пар година парк на њихову иницијативу ограђен жицом па из њега ретко ко може и да побегне. Што се тиче сукоба и ривалства са осталим крими групама из окружења највише је изражен према малој групи "Стари парк" о којој ће бити више речи у наставку. Најчешћа места окупљања ове групе су паркинг између Зграда, код Вртића и поменути Н. парк. О томе ко је вођа групе се ћути мада се сумња да је то Ади Беговић Беган.
ГРУПА СТАРИ ПАРК
Можда бројчано најмања, али по организованости у самом врху криминалног миљеа. Делују у оквиру Старог парка и библиотеке у суженом простору опкољеном са свих страна другим криминалним групама. Налазе се у веома незавидном положају, али као што наш народ каже "Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака." Као сто су Зградари монополисти Новог тако је ова група монополиста Старог парка. Пошто је то и познато шеталиште Чајетине, група поред рекетирања људи који обављају спортске активности, рекетира и шетаче и бициклисте и самим тим што је то један од најпопуларнијих делова варошице тако опстаје у "малој бари пуној крокодила." И данас клинци и људи који им се диве препричавају њихов подвиг и тријумф у уличном снежном обрачуну против Зградара када су иако бројчано много слабији протерали Зградаре са њихове територије коју и данас контролишу. Најчешће место окупљања је целокупан стари парк. Вође ове групе су браћа Луковићи, Никола и Марко познатији као Лукац, као и Матија Пештерац Матео.Ова тројка је позната по својој бруталности и склоности ка 'ладном пиву.
КАЛДРМАШИ
Није тешко установити да ова изузетно бројчана и организована група у својим акцијама као оружје најчешће користи камење, а понајвише против својих љутих противника "Бадњдолаца" када им предност у надморској висини итекако иде на руку. Стационирани на Калдрми продужетку брда Палисад, група се неекспонира много и може се рећи да је поприлично конзервативна поготово откад су ''стари пут'' ставили под своју контролу и рекетирањем пролазника, туриста који са Златибора силазе у Чајетину обезбеђују довољно новца за живот на високој нози.  Посебно су поносни на најстрмију улицу у варошици у оквиру које и највише делују и где се највише окупљају. Вођа групе је Бранислав Бане Весовић, самозвани краљ Калдрме који често своје пулене у борби бодри ударањем у бубањ.:). Бубањ користи као као вид притиска на људе које рекетира. Први новац зарађен оваквим видом криминала је зарадио тако што му је деда дао паре да више не лупа у бубањ.
ЋЕТЕНЦИ
Група ШЋетена, како они воле да кажу стационирана је у делу Чајетине који је пре 80- тих година био познат само по кршу и камењу, али урбанизацијом  у последњих 30 година постао  један од најсређенијих и најелитнијих делова Чајетине. (опростите ми на пристрасности) Добар географски положај и близина магистрале условили су да се на Ћетену развије криминална група која је у последњих неколико година водећа група у Чајетини и делује под слоганом "ЋЕТЕ Најебете" што је порука свима који им не припадају . Група је настала спајањем Палестинаца и Далматинаца као и групе преко магистрале. Шверц аутомобилима, ауто деловима и крађа Очкогорске шуме су њихова главна делатност. У сукобима са суседном групом Бадњидолцима, а понекад и са Калдрмашима група је показивала ратнички, изразито дивљачки карактер по чему и један њен члан носи надимак. Изразито делују око магистрале и у улицама паралелним са магистралом све до Металопластике и туда се углавном и окупљају. Због великог подручја на коме делују група има неколико вођа који одлично сараћују, а између осталих то су Ђорђе Жиловић Жиле, Александар Џамбасовиц Џамбас, Марко Сапун Сап, Бојан Ђировић Ћира.
 БАДЊОДОЛЦИ
Врло незавидан географско-стратешки полозај, наиме налазе се измедју Ћетенаца и Калдрмаша (прим. аутора), условио је да ова група поред завидне организованости буде у сваком тренутку обазрива и спремна за окршаје. Иако малобројна, често је знала да пружи јак отпор у сукобима са граничним групама поменутим на почетку. Поред рекетирања 2 трговинске радње и једног угоститељског објекта, група је једно време била главни дистрибутер пића за Чајетинско тржиште. Најчешће место окупљања им је код "две брезице." Вође ове групе су браћа Цветићи, Миливоје звани Ликвид и Радосав звани Цвеле.

У последње време појавила се група из Расадника, дела око кога се споре Бадњодолци и Ћетенци, али су Ћетенци уложили вето и тиме самозваног краља Расадника Михаила Павловића званог Шема познатог још и као "Мајмунчина Глупа" збацила са тромесечног трона.
Постоје и назнаке да ће се оформити и осма криминална група у овом крају, тј. Очкогорска група, међутим за сада су то само спекулације. Проблем представља малобројност чланова и велика удаљеност од варошице, али с'обзиром да Никола Нинчић Нинча припада овом делу, све је могуће..
Филм о сердарима 21. века!
"КО ПРЕЖИВИ НАСТАВИЋЕ"
Аутор: Ђорђе Жиловић

Популарни постови