уторак, 17. јул 2012.

Дивљање навијача после "ТВ Слагалице"

У синоћњем дивљању навијача после ТВ Слагалице, страдалао је неколико форума, повређено неколико администратора, а једно време је био блокиран и саобраћај на Фејсбуку. Свој дивљачки пир хулигани су започели одмах по завршетку Слагалице, када су гостујући навијачи Црвеног такмичара, незадовољни поразом напали навијаче Плавог такмичара. Администратори су покушали да раздвоје сукобљене стране али су их хулигани тада напали заједничким снагама па су приморани  на повлачење. Приликом сукоба коришћене су тешке речи, ниске увреде, примитивне псовке. Сукоб је трајао до касних ноћних сати када су се навијачи Плавог такмичара бројчано надјачани коначно  повукли.
Александар Симић из Агенције за превенцију навијачког насиља био је згрожен оваквим развојем ситуације и за Мр.Гоод износи своје утиске:
  - Ужас, то је први коментар. Држава је опет заказала, знало се да се ради о мечу високог ризика. Тензија пре меча је била огромна, такмичари су је само подгревали својим изјавама у медијима. Нетрпељивост ове две групе навијача је позната од раније, и сукоб је био очекиван. Полиција је морала превентивно да реагује, да не дозволи најпознатијим изгредницима да уопште гледају Слагалицу.
  Слободан Хомен,Секретар Министарства Правде био је више него огорчен овим догађајима:
   -Одговор државе биће језив. Нико неће проћи некажњено, овакво понашање је апсолутно неприхватљиво. Сви треба да се запитамо какву поруку шаљемо у свет. Очекујем да државни органи хитно реагују и одговорне приведу правди !"каже он.
  Сам меч је био изузетно узбудљив, и поред два брејка (у Играма Мој Број и Скочко), Црвени такмичар је изгубио меч у буквално последњим секундама меча, када је Плави такмичар фантастичним потезом, решио асоцијацију буквално са пола терена и тако прошао у наставак такмичења. Чињеница да је њихов љубимац на овакав начин изгубио меч је вероватно била окидач који је запалио навијачке страсти и довео до каснијих изгреда.
   Остаје питање шта даље, како спречити навијачко дивљање на интернету? Иницијатива за забрану ових навијачких група је још увек пред Уставним Судом и непознато је када ће стићи на ред. Држава је још једном устукнула пред изгредницима, а нама обичним грађанима преостаје само нада  да ће се пронаћи решење за овакве појаве.

Популарни постови