петак, 20. јул 2012.

Успех Теодора фон Бурга инспирисао певачице да науче таблицу множења


Освајањем своје четврте златне медаље на међународним такмичењима,  матурант Математичке гимназије Теодор фон Бург постао је најбољи млади математичар у свету. Ова вест је одјекнула у српској јавности, честитке пристижу са свих страна.Младог математичара је примио и председник Србије Томислав Николић који му је честитао, распитивао се за његове будуће планове, пренео своја искуства са факултета и изразио наду да ће Теодор своју каријеру градити у Србији.
Српска јавност је са одушевљењем дочекала овај успех. Људи се присећају својих школских дана, задатака из математике које су у разреду само они решили, својих професора математике, догодовштина из живота Мике Аласа...Математика у Србији вероватно никада није била популарнија.
Српска естрада увек спремна да прихвати све што је популарно, спремно је дочекала и овај нови тренд. Популарне певачице су листом унајмиле професоре математике како би научиле таблицу множења и тако показале да прате трендове у друштву.
„Конкуренција на естради је изузетно јака, увек сте на оку јавности, морати пратити светске  трендове, иначе ће вас конкуренција растргнути. Чим сам приметила да је математика популарна унајмила сам приватног професора и вредно учим. Морам да се похвалим да сам већ научила множење са јединицом и нулом, што је велики успех!“, објашњава певачица Сека Алексић њено виђење новог естрадног тренда.
Небојша Јевтовић, професор математике из Београда каже да никада није имао оволико посла као последњих дана.
„Прошла је сезона поправних и пријемних испита, у ово време се обично одмарам јер нема превише посла. После објављивања вести о Теодоровом успеху почели су да се јављају менаџери познатих певачица да уговарају термине часова. Гужва је тренутно толика да сам неке од њих морао да препустим својим колегама јер просто нисам могао све да постигнем. Највише се уче основне рачунске радње, таблица множења је за сада најпопуларнија. Колики је ентузијазам показује и то да ме је јуче једна певачица питала:“ Шта је то степеновање и како се вади корен из неког броја?“, сведочи Јевтовић о великој популарности математике ових дана .

Популарни постови