четвртак, 26. јул 2012.

Мр. Гоод архива: Превенција Криминала даје прве резултате


Оно што је некад била само књижевна и филмска фикција прераста у стварност.Превенција криминала о којој се дуго говори у јавности на јасан и убедљив начин демонстрирана је у Новом Саду, над четворицом дечака, којима после оваквог третмана сигурно никада у животу неће пасти на памет да се криминалом баве. После овог догађаја изгледа да је држава коначно пронашла прави начин да се избори са овим злом који изједа све поре српског друштва.
Ефикасном и одлучном акције полиције ови дечаци су у правом тренутку свог одрастања спречени да постану криминалци и захваљући томе пред њима је светла будућност и поштен живот.
Министар Полиције Ивица Дачић за С.С.С.С. каже:
“Увођење превенције криминала је историјски догађај за полицију Србије. Још откад сам гледао филм Сувишни известај (Миноритy Рипорт) са Том Крузом та идеја ми није дала мира. Успешним радом наших стручних тимова успели смо да ту идеју претворимо у дело и на најбољи начин спроведемо у пракси.Овај метод базиран је на најсавременијим научним открићима и допринеће много мањој стопи криминала у Србији. Деца која прођу овакав третман у великом проценту не постану криминалци. На основу научних налаза утврђено је да је узраст од 14-15 година најпогоднији за примену ове мере. Децу у том раздобљу престају да туку родитељи, налазе се у пубертету и врло лако могу да склизну на стазу злочина. У овом конкретном случају примећено да је један од дечака попустио у школи, да није донео домаћи прошле среде, а други је добио тројку из математике, док је целе прошле године имао јаку четворку. Чим смо то сазнали одмах смо реаговали и резултат је видљив.Метода још није примењена у свим полицијским станицама али после овако успешне примене у Новом Саду инсистираћу да се што пре уведе у целој Србији. Позвао бих овом приликом командире станица да својим залагањем што пре обезбеде услове како би Превенција Криминала заживела у целој земљи.”
На питање да ли је догађај из Јагодине, када је у акцији МУП-а ,на стадиону повређено 23-оје ђака,један од показатеља како би ова метода требало да функционише Дачић одговара:
“Само делимично, у Јагодини је примењен метод Превенције Навијачког Насиља. Сви знамо да је насиље на стадионима велики проблем, сви се сећамо Ђенове, овом приликом смо применили нови метод борбе против тог проблема. Верујем да после ове акције велика већина повређене деце неће постати хулигани. Захвалио бих се овом приликом Драгану Марковићу Палми који је обезбедио стадион и децу како би могли на прави начин да применимо нови метод у борби против навијачког насиља.”
Б.С. из Новог Сада који је имао част да на њему и његовим другарима први пут буде примењена метода Превенција Криминала, одушевљено каже:
“Хвала полицији на овом третману, баш сам ових дана размишљао о томе да постанем криминалац. Чак смо се другови и ја договорили да то вече гледамо Кума на двд-ију,али после ове акције полиције одмах сам одбацио такве помисли. Сад је испред мене миран и поштен живот и чим изађем из болнице почињем вредније да учим како бих оправдао поверење које ми је полиција указала.“
У јавности још постоје дилеме око примене нове полицијске методе али изгледа да ће их сведочење Б. С. и сузе захвалних родитеља развејати и показати да је полиција пронашла прави начин борбе против криминала.
Бојан Савић

Популарни постови