понедељак, 3. септембар 2012.

Мр.Гоод архива:

 Купујмо домаћицу!

 Наркоманска организација Србије (НОС), одржала је данас протест испред Министарства Пољопривреде и затражило да се забрани увоз генетски модификоване марихуане у Србију. Демонстранти су узвикивали пароле “Трипујмо српски” ,  “Туђу нећемо своју не дамо“, “ Озеленимо Србију”.  Протест под називом    ”Купујмо домаћицу” су подржали и домаћи произвођачи марихуане.
    Представник НОС-а Трипко Травица у обраћању медијима наводи  да се у Србију неконтролисано увози генетски модификована марихуана :
    “Овако произведена марихуана није медицински испитана, може изазвати генетске поремецаје који се могу пренети на будуће генерације наркомана. Ми подржавамо домаће произвођаче, који су заједно са нама у овом протесту и тражимо од државе да заштити домаћу марихуану. Прошле године су домаћи произвођачи посадили око 500 000 биљака марихуане чиме су показали високу еколошку свест , ово је питање од националног интереса и не сме бити политизације и странчарења око њега.”
    Представник произвођача марихуане Веселин Зеленовић овако види целу ситуацију:
  “ На тржишту се појављује све више генетски модификоване марихуане, такође примећено је да многи произвођачи користе генетски  модификовано семе  чиме крше закон и угрожавају домаћу производњу. Наш захтев министарству је да се пооштре контроле, да стабљике овакве марихуане буду уништене, а кривци кажњени.Овако произведена  марихуана угрожава домаће произвођаче, поготову у време економске кризе. Наши произвођачи не добијају субвенције као у другим земљама и тешко да у оваквим условима могу бити конкурентни на тржишту. Такође морам додати да је органски произведена марихуана много квалитетнија, здравија и може представљати извозни адут Србије.”
    Министар Душан Петровић данас није био доступан за медије, а један од његових саветника незванично нам је рекао:
      “Раније је било доста неразумевања између нас и НОС-а, али данас смо имали врло конструктиван разговор и приближили своје ставове, жаргонски речено, попушили смо лулу мира, и искрено нама у министарству су се отворили нови видици и сада тотално другачије гледамо на тај проблем.
       Познати експерт  за марихуану Властимир Пурић, овако коментарише целу ситуацију:  “У принципу НОС и произвођачи су у праву, марихуана произведена на традиционалан начин је провереног квалитета, нема негативних нуспојава , што се за генетски модификовану не може са сигурношћу тврдити.Такође наша марихуана је део наше националне традиције, нашег националног бића, уз њу су триповале генерације Срба  и мислим да не би смели тако лако да је запоставимо.”
    Да ли ће доћи доћи до радикализације протеста зависи од будућих корака министарства, али с обзиром да су представници министарства и НОС а нашли заједнички дим, очекујемо да ће ова иницијатива бити прихваћена од стране надлежних органа. Мр. Гоод као национално одговоран блог наравно подржава ову акцију и пуним плућима учествује у њој.


Бојан Савић

Популарни постови