петак, 12. октобар 2012.

Дневник из Београда краља Свазиленда Мсватиа III.

Са Свазилендског превео:Дарко Крчмар


Пут за Србију протекао је без проблема. Полетели смо у заказано време без проблема. Лет јединим државним авионом Свазиланда нас је после дванаест сати лета, без проблема, пребацио до Београда .
Прва званична посета Србији почела је без проблема. На аеродрому свечани дочек за делегацију Свазиленда, што је један од показатеља да Свазиленд има пријатеље и на Југу и на Северу. Дочекала нас је патрола полиције, а са грамофона је интонирана химна Свазиленда "Нкулункулу Мникати ветибусисо темаСвати". Сваки пут кад чујем химну Свазиленда испразним гасове из црева, још поноснији сам када се "Нкулункулу Мникати ветибусисо темаСвати" чује у Киншаси, Тегусигалпи, Асунсиону, Парамаибу или Тирани.

Домаћини су нас упутили на прву станицу градског саобраћаја, уз нас су преводиоци који нас спроводе до председничке резиденције српског шефа државе. Другачије је него код нас, уместо воловске запреге, користе моторна возила. Неко из делегације каже да би било добро када бисмо и ми применили овај систем.
У једном тренутку на станици до председничке резиденције на једној од успутних станица у градски аутобус ушли су људи за које смо касније сазнали да су комунални полицајци. На тражење карте чланови наше делегације извадили су дипломатске пасоше, након чега су исти почели да нас бију, у целој причи наш министар спољних послова Мтити Факудзе је прошао најгоре пошто се окачио за шипку и није хтео да изађе. Пут смо даље наставили пешице.

Посета Београду почиње сусретом са председником Томиславом Николићем, са којим је разговор на енглеском помало чудан и непријатан. Не мисли да пред Свазиленд треба постављати нове препреке и  услове пред отпочињање преговора око новог брака краља Мсватија III. Колико смо га разумели каже да ће Србија бити уз Свазиленд, али да жели и приснију сарадњу са Свазилендом у области економије, због чега је уследио овај позив.

Излагање председника Николића на енглеском
У једнодневој посети Београду заказали смо неколико сусрета.

Следећи сусрет је са премијером Дачићем, са којим желим да говорим о Зоолошком врту у Јагодини, али и новим инвестицијама. До састанка са премијером имамо мање од пола сата. Са министром Сибусисо Дламинијем и нашим сарадницима једногласно одлучујем да леп београдски дан и паузу до следећег сусрета искористимо да поједемо праву српску пљескавицу.

Недалеко је ћевабџиница у прелепом парку. Наручујемо пљескавице, седимо у башти. Одлична српска пљеска. Све то јесте лепо, али морам признати да ми је дража она наша обична домаћа, свазилендска говедина билтонг. Одлучио сам да ћу одмах по доласку у амбасаду тражити да поједем нашу праву свазилендску говедину.
Свазилендска говедина билтонг
Београд је неоправдано на врху листе најлепших градова на свету. Сељаци су на све стране. С' чуђењем нас гледају, нису навикли да афричке државне делегације без обезбеђења седе у кафићу; ипак, са смехом нам прилазе, питају да се фотографишу и стално показују три прста.Време је да побегнемо пред групом до главе обријаних хулигана и кренемо на састанак са председником српске владе.
Традиционална гостољубивост београдских домаћина

Ивица Дачић је за свазилендску делегацију приредио радни ручак. Позвао нас је на традиционални српски свињокољ. Све је укусно, лепо, домаћини су се потрудили, али су ми дражи специјалитети из Схиселвенија... Разговарали смо дуже од два сата. Рекао сам да односи Србије и Свазиленда морају да буду бољи, да постоји простор да се развијају.
Радни ручак и састанак са српском владом
Говорили смо о конкретним пројектима, о новим инвестицијама.

Каже да је Србија заинтересована за ту сарадњу, занимљиви су му предлози које сам изнео, конкретни послови на којим ће рад наставити надлежна министарства. Говоримо о повезивању привредника, новим радним местима, кризи...
 
 Истиче да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ, али да то не значи да ће Београд престати тесно да сарађује са Африком на пројектима као што је Палмин "Зоолошки врт у Јагодину".
Одувек сам мислио да Свазиленд има све предуслове да буде мост између Јужно Афричке Републике и Мозамбика. Била би велика грешка не искористити тако добру позицију. Дачић се сложио са тим! 

У међувремену док су преговори трајали, неко је успео да нам украде жирафу коју смо повели са собом, коју смо држали завезану за бандеру испред трговинског центра “Ушће”. Срећом камере су забележиле осумњиченог починиоца овог злочина. Ивица Дачићје обећао да ће починилац на основу забележеног снимка у најкраћем року бити приведен правди.

Снимак сигурносних камера са непознатим починиоцем
Поздрављамо се уз позив да се ускоро сретнемо у Мбабанеу. Журимо на следеће састанке са  представницима невладиних организација и председником Одбора за регионализацију парламента Ненадом Чанком.
После ових сусрета очекујемо привреднике из српско-свазилендског пословног савета. Сваки од ових разговора  може да помогне да народ у Свазиленду живи боље, да се отворе нова радна места и повећа производња. Све је то предуслов да се Свазиленд развија и постаје уређена и успешна држава.
Брзо настављамо даље, чека нас екипа српске телевизије, радимо интервју за “Жикину шареницу” код Жике сељачине и одмах се спремамо за пријем који се организује у нашој амбасади. Окружење срдачно, Свазиленд очигледно има пријатеље на свим странама света, који му желе добро и које мора да искористи.

         
Слика из централне информативне емисије српске телевизије  

         Амбасада Краљевине Свазиленд у Београду

Полако се примиче крај овог дана и наша посета Београду  се завршава. Почасна вечера са председником одбора за регионализацију Ненадом Чанком се завршила тако што је несрећни Мтити Факудзе поново добио батине пошто се на неприкладан начин обраћао омиљеној “братаници” истог.

             
Председник одбора и омиљена му братаница 










Полако се примиче крај овог дана и наша посета Београду се завршава. Задовољан сам. Урадили смо важне ствари за Свазиленд. Било је доста сусрета, неозбиљних разговора и договора, мислио сам да је Европа напреднији континент у односу на Африку али сам после свега сто сам доживео у Србији пресрећан јер се враћам у Свазиленд, мени најлепшу и најдражу вукојебину  на свету.
         Мтити Факудзе министар спољних Свазиленда послова по завршетку посете Београду

Популарни постови