среда, 4. септембар 2013.

Шокантно, Хрват се пробудио из коме и проговорио на српском



Вуковар, 04. 09. 21013. (Мр. Гоод) -Стипе Ловрак изненадио је знанствену јавност у Хрватској када се пробудио из коме у којој је провео  три тједна и проговорио на српском језику, јављају хрватски медији.
Стипе, који је у коми завршио пошто је својим аутомобиломом пијан слетео с пута, пробудио се и почео причати неким, лекарима, непознатим језиком. Присутни лекари су мислили да бунца, а тек пошто је у собу ушла медицинска сестра, која је на мору у Дубровнику упознала једног Србина  давне 1983. године схватили су да прича на српском.
Овај случај заинтригирао је научнике  јер Стипе никада раније није живео у Србији нити има Срба у својој фамилији. –Чуо сам да се нешто слично десило Американцу који је проговорио шведски, али у Хрватској до сада није било сличних случајева. Проучили смо Стипетов родослов и у њему нема нити једног Србина. Он није напуштао Хрватску током свог живота па је немогуће да је негде научио српски.  Шта се десило у његовом мозгу током коме је за сада тајна-рекао нам је Јосип Влахучић, стручњак за пострауматска стања и лингвистику.
Стипе је забринут да га по изласку из болнице неће разумети најближи па је почео убрзано учити Хрватски. Проблем је што ова два језика немају никакве  сличности па учење иде прилично тешко. Но, Стипе је оптимиста и верује да ће уз напоран рад и подршку најмилијих успети да се избори са својим проблемом. -Већ сам савладао неколико речи на хрватском. Умем да кажем "здраво", "молим", "изволите"-каже он на чистом хрватском и додаје да је срећна околност што сви у фамилији помало говоре бошњачки  па се за сада на њему споразумевају.

Популарни постови