субота, 4. август 2012.

Новинари упутили апел за прекид борби у Сирији за време Олимпијаде и сезоне годишњих одмора

Више новинарских удружења из САД и Европе упутило је јавни апел сукобљеним странама у Сирији у коме позивају на хитан прекид ватре и склапање примирја.  Новинари се у саопштењу позивају на традицију мира у току Олимпијских игара и чињеницу да је велики број њих ангажован управо на Олимпијади, па није у стању да извештава из Сирије. Такође, у саопштењу се наводи да је тренутно сезона годишњих одмора па би наставак рата у Сирији многе новинаре спречио да оду на одмор.
„Огроман број новинара у овом тренутку извештава из Лондона па је немогуће испратити дешавања у Сирији. Уз све то многе наше колеге су тренутно на годишњим одморима, па немамо довољно људи који би покрили све актуелности. Пошто је Олимпијске игре немогуће одложити сложили смо се да је за нас најбоља опција престанак  сукоба у Сирији  на неко време. Да се разумемо, ми не тражимо престанак грађанског рата. Када телевизијске и новинске куће опет буду радиле у пуном капацитету онда сукоби могу и треба да се наставе. Било би велика штета нашим гледаоцима ускратити могућност да виде један такав спектакл какав сваки рат представља. Срушене зграде, експлозије, уличне борбе, колоне избеглица су оно што наши гледаоци очекују и даћемо све од себе да им то и пружимо!“, објашњава разлоге покретања ове иницијативе Ник Дејвидсон,новинар ЦНН-а.
"Наш апел смо проследили и сиријској влади и побуњеницима, надамо се да  режим у Сирији и његови противници схватају сву комплексност нашег положаја и да ће имати разумевања за нашу тренутну ситуацију.", закључује Дејвидсон.
Уколико им изађу у сусрет новинарска удружења обећавају сукобљеним странама потпуни екслузивитет у вестима. Вести из Сирије ће бити емитоване у ударним терминима, биће урађено више специјалних емисија посвећених овом сукобу, а новинари обећавају да ће извештавати прилично непристрасно.

Популарни постови