уторак, 10. април 2012.

Расте поверење у политичаре


 
Последње истраживање јавног мњења које је урадила агенција Фактор 15+ показује да грађани Србије све више верују политичарима.  Анкета која је рађена телефонским путем на узорку од 1439 грађана показала је да највеће поверење грађана у овом моменту имају Томислав Николић, и Борис Тадић. Такође, истраживање је показало да грађани верују већини актуелних  политичара на нашој политичкој сцени, иако они често износе прилично опречне ставове.
Директор Фактор 15+  Борисав Аћимовић овако коментарише резултате истраживања.
  „Раст поверења у политичаре може бити одраз изборне кампање у којој су политичари  изашли пред грађане и изложили своје програме и где виде Србију у будућности. Природно је да су политичари за време кампање ближи грађанима, да непосредно могу да образложе своје идеје и то је највероватнији узрок који је довео до повећаног поверења грађана.
  Унапред се морам ограничити да је ово телефонска анкета, која има своје мане и зато је треба прихватити са благом резервом.
  Да бих илустровао резултате истраживања навешћу неколико примера:
  У тврдњу Бориса Тадића да је Николић обичан демагог и да је неспособан верује 76 % анкетираних грађана, док у Николићеву тврдњу да је Тадић обичан демагог и да је неспособан верује 77 % грађана.
  Затим у тврдњу Николића да је садашња власт корумпирана и да је довела грађане до просјачког штапа верује 82.3 посто испитаника,  а у Тадићеву тврдњу да Николић и његова партија не могу извући земљу из кризе верује 76,7 процената грађана.
  Иако друге партије и политичари по свему судећи имају много мање шансе на предстојећим изборима истраживање показује да грађани и њима верују у великом проценту.
  Изјаве типа „Садашња власт је лоповска!“,  затим изјаве у којима своје политичке ривале називају „Неспособним лоповима, корумпираним гадовима,стоком безрепом,  тајкунским подрепцима, бриселским послушницима...“, препознате су код  већине грађана као истините и објективне.
  „Наше истраживање недвосмислено показује да у овом моменту грађани највише верују Николићу и Тадићу, мада је поверење и у остале политичаре доста високо. Ово може бити показатељ и да је српска политичка сцена коначно сазрела, да су политичари одустали од демагогије и да су пред  бираче изашли са конкретним  идејама и програмима.“, закључује Аћимовић.

Популарни постови