субота, 5. мај 2012.

Ракијада у Шљивовици прошла без људских жртава!


Традиционална ракијада која се одржава у златиборском селу Шљивовица  одржана је и ове године. Ова манифестација која за циљ има промоцију српске ракије и ове године је окупила доста посетилаца и излагача. Према речима организатора и стручњака, „Ракијада из године у годину успева да промовише све квалитетније врсте домаћих ракија и напредак на том пољу је евидентан.
  Највећи куриозитет овогодишње Ракијаде је чињеница да на манифестацији није забележена ниједна људска жртва. Заслуге за ово имају добра организација, сам квалитет ракије, и како неки кажу, повећана свест наших грађана о насиљу и жељи да се прекине са таквом праксом.
Владан Шкодрић начелник станице полиције у Чајетини под чију надлежност спада ова манифестација овим поводом  каже:
 „Полиција годинама обезбеђује „Ракијаду“, стекли смо доста искуства и резултати се виде. На самом терену су биле дежурне екипе, а пре Ракијаде смо разговарали са грађанима и упутили апел да се на ракијаду не носи ватрено оружје, што је већина грађана и послушала. Имали смо само један покушај ватреног обрачуна, али су виновници срећом били толико пијани да нису успели да потегну ороз, па су их присутни грађани лако савладали. Ове године су биле само 24 туче, само 4 сломљена носа и 2 сломљене руке што је велики напредак у односу на раније године. Овај резултат показује да код наших грађана сазрева свест о насиљу као нечем неприхватљивом и уз упоран рад на едукацији мислим да ће се овај тренд наставити.“
Млађен Весовић доктор у чајетинском дому здравља каже да је та установа и ове године спремно дочекала ракијаду и да сем неколико десетина интервенција није било превише проблема.
   „Неколико сломљених носева, руку, мало масница и убоја, ништа страшно, мало људи попили па се опустили, знате како то иде.Све у свему ништа страшно. Ми смо се добро организовали, и свој посао одрадили ажурно и професионално. Годинама је наш Дом здравља партнер са организаторима „Ракијаде и стекли смо доста искуства тако да није било неких великих изненађења. И ја сам дежурао на самом терену, превентивно сам обилазио казане у којима се пекла ракија,  данас ме мало боли глава, али све је то део нашег посла!, Морам да напоменем да сам пробао више врста ракија и да је побољшање квалитета евидентно, самим тим имали смо само дванаест случајева испирања желуца!
  Организатори су презадовољни овогодишњом посетом и како кажу наставиће свој мукотрпан рад како би домаћа ракија постала бренд који ће бити препознат у свету. Чињеница да није било жртава радује и доказује да је организација било на високом нивоу који ће покушати да одрже и наредних година!

Популарни постови