среда, 10. април 2013.

Смајли постаје знак интерпункције



Београд, 10.04. 2013.(Мр. Гоод) -Удружење српских лингвиста  одлучило је, на састанку одржаном прошле недеље у Београду, да познати емотикон смајли  уврсти међу знакове интерпункције. Ово удружење сматра да правопис мора бити у складу са временом и да ће коришћење смајлија приликом писања доста олакшати комуникацију међу људима.
-Више пута сам се сусрео са неразумевањем  јер немам обичај да куцам смајлија пошто се трудим да пишем у складу са правописним правилима нашег језика - објашњава разлоге за ову одлуку Борисав Аћимовић, познати српски лингвиста. -Дешавало ми се да људи не разумеју неке моје шале уколико не убацим смајлија. По мојим сазнањима ово је чест случај па је добро што је коначно прихваћена реалност и смајли уврштен међу знаке интерпункције. У Србији су лоше вести постале свакодневница па ће коришћење смајлија донети и неопходну дозу радости и оптимизма- закључује Аћимовић.
  -Корист од увођење смајлија у интерпункцију биће вишеструка -сматрају стручњаци. Олакшаће живот  ученицима средњих и основних школа који су навикли да користе овај симбол у свакодневној комуникацији, као и фирмама и државним институцијама које ће његовим убацивањем у службену преписку моћи да демонстрирају своју пословичну љубазност. Државне институције ће сада моћи уз сваки конкурс за посао да убаце смајлија што ће недвосмислено дати људима до знања да не мисле стварно озбиљно и да је пријављивање на конкурс само губљење времена. Позив на суд ће деловати доста блаже ако се у њему нађе понеки смајли, када  банка одбије ваш захтев за кредит то ће моћи да вам саопшти уз смајли што до сада није био случај, а уз смајли ће и решење о отказу деловати доста мање страшно, уопште свет ће бити ведрије и боље место- убеђени су српски лингвисти.

Популарни постови