четвртак, 9. фебруар 2012.

Buba Svaba ili Buba Rus?


     Prema poslednjem istraživanju Stratedžik Marketinga, Srbi su mnogo tolerantniji prema Buba Rusima nego prema Buba Švabama. Kako kaže Srdjan Bogosavljević, direktor Stratedžika, istraživanje je pokazalo da 91% stanovništva ima izuzetno negativan stav prema Buba Švabama, dok samo 31%  gaji isti odnos prema Buba Rusima. Većina ispitanika je izjavila da ne podnosi Buba Švabe, da ih ubija svakom prilikom, pri tom koristi sva raspoloživa sredstva, dok prema Buba Rusima postoji  poptpuno drugačiji pristup, vrlo često Srbi ih smatraju članom domaćinstva, nekom vrstom prijatelja...Pošto Buba Švaba simbolizuje Nemačku kao vodeću zemlju EU ovo se može tumačiti kao pad podrške ulasku Srbije u Uniju. Takođe ovakav stav građana može se dovesti u vezu sa nedavnom posetom Angele Merkel i njenim stavovima o Kosovu.

Žarko Korać, psiholog i narodni poslanik, rezultate istraživanja komentariše ovako:
   “ Ovo je još jedan od dokaza koji pokazuju da Srbi kao narod žive u prošlosti, zarobljeni u mitovima. Ta mitska vezanost za Rusiju je još uvek prisutna u našem društvu.  Retrogradne snage koje žele da nas vrate u prošlost su još uvek jake u Srbiji i ovo istraživanje samo to dokazuje. Ovo je još jedan težak udarac proevropskim snagama u Srbiji. Iskreno zabrinut sam, za našu evropsku perspektivu. Bez tolerancije I prihvatanja razlika nećemo daleko odmaći. Buba Švabe su po meni mnogo lepše i trebalo bi da zajedno sa njima pronađemo svoje mesto u EU.“
   Za razliku od njega Nenad Šišović, predsednik Društva Srpko-Ruskog prijateljstva zadovoljan je rezultatima istraživanja:
   “ Ovi rezultati pokazuju snagu Rusko- Srpskog prijateljstva. Buba Rusi su  kroz vekova bili saveznici Srba, čime su dokazale svoju privrženost našem narodu. Srbi su još jednom dokazali svoju prvrženost Majčici Rusiji uprkos propagandi i evrohisteriji koju nam mediji namecu. Ovo je srpsko odlučno “NE!” Evropskoj Uniji! Buba Rus je veliki simbol rusko -srpskog savezništva i treba je proglasiti svetom životinjom.”
  Božidar Đelić potpresednik vlade zadužen za evrointegracije bio je umereniji u svojim ocenama
   “Tačno je da istraživanje pokazuje pad evroentuzijazma, ali to se desilo u svim zemljama pred njihov ulazak u Uniju. Tako je i u Srbiji,  mi samo što nismo postali član Evropske Unije, sigurno za nekih 10 godina, a možda i brže, moguće već malo sutra. Uostalom Rusija je jedan od stubova naše spoljne politike i raduje što građani to prepoznaju.”
  Buba Švaba ili Buba Rus je dilema koja vekovima stoji pred Srbima, ovakvim izjašnjavanjem Srbi su jasno izrazili svoj stav. Ostaje da se vidi da li će ovakvi rezultati uticati na EU prilikom donošenja budućih odluka vezanih za Srbiju.

Популарни постови