уторак, 15. јануар 2013.

Хрватско национално веће тврди да је прослава Српске Нове године хрватски обичај


-Хрватско национално вијеће за очување тисућулетње хрватске културе упутило је оштар просвјед Уједињеним нацијама због прославе Српске Нове године, која је уприличена у великој сали скупштине светске организације.- јављају медији у Хрватској.
рпска Нова година је стари хрватски обичај који су практицирали  још фратри фрањевци у Херцег-Босни  пре више од 12 столећа.
Док су Срби по кућицама славили овај наш украдени обичај, још смо и ћутали али сада када су га изнели пред УН не можемо више да трпимо. Да је то наш, а не српски обичај показује и чињеница да се, генерални секретар УН, Бан Ки Мун гостима обратио на чистом Хрватском језику који су Срби такође украли од Хрвата.-између осталог стоји у саопштењу. Као аргумент веће додаје да је хор Вива Вокс на прослави певао песму групе Екатарина Велика, чији певач Милан Младеновић има своју улицу у Загребу и чињеницу да је више учесника прославе  носило кравате које су, опће је познато, хрватски изум.
Хрватско национално вијеће сматра да је недопустиво овакво фалсифицифирање историје, очекује извињење Уједињених нација и тражи да се од сада овај празник диљем планете слави као Хрватска Српска Нова година.

Радован Вишковић
Бојан Савић

Популарни постови