четвртак, 17. јануар 2013.

Обама предложио оштрије критеријуме за продају оружја масовним убицама



Упркос противљењу Националне асоцијације за оружје (НРА), амерички председник Барак Обама одлучан је у намери да пооштри контролу продаје оружја  како би  масовне убице теже долазиле до њега.
Обама  већ седам дана, после вечере, у Овалном кабинету,  интезивно вежба ватрени говор којим ће покушати да убеди Конгресу своје аргументе.Обамин план предвиђа да ће сваки купац оружја морати да попуни упитник на основу кога ће бити изведен  закључак да ли има право да буде наоружан.
-Сваки купац оружје ће морати да попуни тест у коме ће јасно бити постављено питања: „Да ли сте масовни убица?“ и  „Да ли намеравате да постанете масовни убица?“, само они који негативно одговоре на ова питања имаће право да носе оружје.- објашњава Обамин план извор близак Белој кући.
Обама и његов тим очекују да ће овом суптилмом методом онемогућити све масовне убице да дођу до оружја и касније почине неки злочин. Са друге стране поштени и ненасилни грађани ће имати право да купе оружје, што је нека врста компромиса са традиционалном америчком љубављу према оружју.
Америчка Национална организација за оружје (НРА) се оштро противи овом Обамином плану  тврди да је ово кршење људских права и предлаже да се ђацима по школама поделе специјални модели оружја прилагођени њиховом узрасту како би могли да се одбране у случају  напада.

Популарни постови