среда, 12. јун 2013.

Због квара на ХААРП систему очекује нас добра пољопривредна година



Аљаска, Србија, 12.06.2013. (Мр.Гоод) -Квар на ХААРП систему који ће у наредних неколико месеци отежати његов рад обезбедиће добру пољопривредну годину у Србију, сматрају стручњаци.  Програм Активног ауроралног истраживања високе фреквенције (скраћено ХААРП) направљен је ради манипулације климом и већ годинама се користи за вештачко изазивање суше и поплава у земљама широм света, а нарочито у Србији. До квара на систему је дошло када је акцелератор магнетне фузије, који служи баш за изазивање суше, из непознатих разлога престао са радом. Први налази показују да акцелератор неће прорадити следећих неколико месеци што ће Србији обезбедити знатно бољу пољопривредну сезону од прошлогодишње.
Џејк Вилијамс инжењер у ХААРП постројењу на Аљасци је потврдио да је до квара дошло и да због тога ове године неће бити суше у Србији.-Акцелератор магнетне фузије је тренутно ван функције и не знамо кад ће почети са радом. У овом моменту радимо  смањеним интезитетом па ће временске прилике у свету бити прилично нормалне-најављује он.-Као што знате наш приоритет је изазивање временских непогода у Србији и чим отклонимо квар наставићемо своје редовне активности. До тад Србију очекује једна метеоролошки просечна година, а пољопривредна производња ће, нажалост, бити знатно већа од прошлогодишње-разочарано прича Вилијамс.
Вест је са радошћу примљена у Србији а њени грађани очекују да ће услед свега овога доћи и до појефтињења  пољопривредних производа.
-Доста сам  читао о ХААРП-у у домаћим медијима и већ сам хтео да продам трактор и сву механизацију јер сам схватио да од мог рада нема неке користи-рекао нам је Ненад Шишовић из једног златиборског села. Данас сам чуо да се покварио и много се обрадовао. Ред је био да и нас сељаке мало срећа да погледа. Само да га не укључе до новембра и све ћемо  стићи да одрадимо-оптимистички је закључио Шишовић.

Популарни постови