понедељак, 10. септембар 2012.

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ- БОЈАН САВИЋ, СИВА ЕМИНЕНЦИЈА ЧАЈЕТИНСКОГ ФУДБАЛА

Савић негира намештање утакмица!

УТАКМИЦЕ СЕ НАМЕШТАЈУ САМЕ

Недавно завршена сезона у Премијер лиги Чајетине, потврдила је да је квалитет нашег елитног такмичења донекле порастао, али да суштински проблеми са којима се наш фудбал суочава већ деценијама и даље остају нерешени. Неколико вансеријских фудбалера и драматична завршница шампионата, ипак, нису били довољни да се код наших љубитеља фудбала у потпуности промени слика о домаћем првенству. Слаба посета, неразвијена инфраструктура, намештање мечева, само су неки од узрока незадовољства домаће фудбалске јавности, која се већ дуже време нада решењу истих. Али, решења и даље нема на видику. Или, можда ипак има? Ма, ипак нема!
Кап која је прелила чашу, био је списак играча које је селектор наше репрезентације позвао за мечеве квалификација за Светско првенство 2014. године, са Шкотском и Велсом, на којем се није нашао НИЈЕДАН фудбалер из чајетинске Премијер лиге. Да ли нам и овај податак говори да је нешто дефинитивно “труло” у нашем фудбалу, покушао је да нам одговори Бојан Савић, председник Заједнице фудбалских премијерлигаша Чајетине, заменик председника Фудбалског савеза Чајетине, председник Комисије за додељивање тренерских лиценци и председник Фудбалског савеза региона Југозападне Србије.

Репрезентација Србије почела је квалификациони циклус за пласман на СП 2014. у Бразилу. Многи љубитељи фудбала у Чајетини са правом се питају- због чега у националном тиму Србије нема НИЈЕДНОГ фудбалера из редова чајетинских премијерлигаша? С обзиром на несумњиви квалитет који наши фудбалери поседују, да ли је у питању неки проблем у комуникацији између ФС Чајетине и ФС Србије ?
- Покренули сте јако добру тему. Заиста ни мени није јасно како у државном тиму нема места за такве асове као што су Жиловић и Сапун. Ових дана требало би да одржим састанак са селектором Михајловићем, на коме ћемо расправљати о овој теми. По мом мишљењу, Сапун и Жиловић би били одлична лева и десна статива и мислим да у овом моменту немају конкуренцију на тим позицијама.

Према вашим проценама, какве су шансе нашег националног тима у овој кампањи?
- Имамо млад, перспективан тим који се још увек уиграва, али упркос томе, мислим да можемо стићи до СП у Бразилу. Са своје стране, Савез ће учинити све да стигнемо на СП, бар ми функционери, без којих један такав догађај не би био потпун.

По завршетку претходне сезоне, могле су се чути разне приче о наводној нерегуларности шампионата. У вези с тим, често је спомињано и ваше име. Какав је ваш коментар свега тога?
- Прича о нерегуларностима увек има, али стварно не знам зашто се моје име помиње с тим у вези. Тачно је да су мој кум и два моја рођака добијали велике суме новца на кладионицама, али не знам какве то везе има са мном?

Већина тимова у нашем шампионату кубури са слабо развијеном инфраструктуром. Нпр. “Миленијум стадион” на Чоловића брду, изгледом свакако да не оправдава свој бомбастичан назив. Чак и на финалној утакмици Купа, на сред терена био је паркиран булдожер који је вршио радове на Ћалдовом вијадукту. Још неколико објеката има сличне проблеме. Да ли имате у плану да у скорије време нешто предузмете по том питању?
-Развој инфрастуктуре један је од приоритета наше организације. Поменути булдожер ће бити уклоњен већ следеће сезоне, а такође, у плану је набавка правих статива, које ће заменити мотке које су уоквиривале голове до сада. Од следеће сезоне уводимо и нешто потпуно ново на нашим теренима! Наиме, у сарадњи са УЕФА, купили смо косачицу па ћемо убудуће косити траву на стадионима, што ће, сигуран сам, пружити много боље услове за добар фудбал.

Посета у претходном шампионату била је за нијансу боља него у пар ранијих сезона. На који начин вратити публику на наше стадионе?
- Само квалитетним фудбалом, и наравно, јефтиним пивом и ћевапима на стадионима.

У самом финишу прелазног рока, пропао је трансфер деценије у чајетинском фудбалу – од преласка Жиловића из Далмације у Раднички из Бајмока није било ништа. Упознали смо се са ситуацијом, али из добро обавештених извора, добили смо информације да су прави разлози за неуспешну реализацију овог трансфера потпуно другачије природе. Наиме, тврди се да је у питању било прање новца унутар нашег Савеза?
-Прво бих изразио задовољство што је Жиловић остао у домаћем првенству, ради се о вансеријском играчу и спортисти. Чуо сам гласине о прању новца у том случају, чак сам и разговарао са власником Бајмока и он ми је гарантовао да су то само злобне инсинуације. Он, иначе, следеће недеље долази на Златибор, треба да купи од мене неке плацеве, па можете са њим разговарати на ту тему.

На нашим стадионима, већ неколико година навијачи јавно изражавају незадовољство тренутном гарнитуром која води наш фудбал. Да ли вама и вашим сарадницима смета то што сте већ четврти мандат на челним позицијама у нашем Савезу, а да за сво то време не наилазите на подршку навијача?
-Чињеница да сам толико дуго на челној позицији у Савезу, говори да сам за то време добро радио.Само је сплет несрећних околности утицао да се тај мој рад не види на терену.

Недавно сте објавили своју збирку текстова о неразјашњеним мистеријама које сте успели да одгонетнете, нпр. “Чиме се баве старлете?” и сл. За сакупљање информација у тој области, потребно је често путовати ван земље. Да ли Савез финансира ваша путовања у иностранство или ви то плаћате из свог џепа?
-Наравно да Савез нема ништа са тим, сва моја путовања су финансирана од стране спонзора. Чињеница је да Савез и ја имамо исте спонзоре, али то је чиста случајност. Тачно је и да сам неколико пута путовао са нашом репрезентацијом на припреме, али то је било у склопу мог истраживања, и сами знате да где су фудбалери, ту су и старлете.

Крајем наредне фудбалске сезоне, истиче и ваш мандат. Да ли ви и ваши сарадници планирате поново да се кандидујете?
-Рано је говорити о томе, уколико будем имао подршку из фудбалских структура, вероватно ћу се кандидовати. Ту пре свега мислим на свог пријатеља, Томислава Караџића, кума Славка, брата Горана и још неколицину фудбалских радника.

За сам крај овог разговора, да се не лажемо- колико сте мечева до сада наместили?
-То питање је малициозно, али ћу Вам ипак одговорити! Ниједну утакмицу никад нисам наместио, наместе се оне саме.


Разговор водио: Иван Јанковић

Популарни постови