среда, 22. август 2012.

СЕНЗАЦИОНАЛАН ОБРТ У ПОСЛЕДЊЕМ КОЛУ ПРЕМИЈЕР ЛИГЕ

Туга на клупи "Далмације"
ЂУРКОВАЦ ШАМПИОН, ЖИЛОВИЋ ТРАГИЧАР

Оно што је многима деловало немогуће, ипак се обистинило у последњој рунди елитног фудбалског такмичења - фудбалери Ђурковца нови су шампиони Чајетине. Они су у утакмици последњег кола, на свом терену, савладали резерве Обудојевице са 4-1, док је Далмација практично сама себи узела шампионски пехар из руку.
Ситуација пред последње коло била је веома неизвесна - Ђурковац и Далмација делили су прво место на табели, имали подједнаку гол разлику, али су Роверси због бољег међусобног скора били испред. Клуб са севера Златибора имао је само две опције за освајање титуле- кикс Далмације на свом терену, или да против Обудојевице 2 остваре победу која ће бити за макар један гол убедљивија од евентуалног тријумфа њиховог главног конкурента над Гајевима.
Пред око 22 гледаоца, на препуном стадиону “Златиборска арена ” на Ђурковцу, домаћи састав ушао је у меч са другим тимом Обудојевице као апсолутни фаворит. Гости су се већ одавно опростили од елитног ранга такмичења, док је Ђурковцу требала убедљива победа, из разлога које смо навели изнад. Домаћин је максимално мотивисано ушао и меч, што је резултирало тријумфом од 4-1. Поново је бриљирала “хаубица” Ђурковца, Иван Јанковић, који је постигао сва четири гола. Али, само пола посла било је завршено. Пажљиво се ослушкивао резултат са меча који се играо на “Градском стадиону” на Ћетену.
А тамо, Роверси су захваљујући хет-трику Жиловића све до 75. минута, имали предност каква се само пожелети могла и чинило се да су са обе руке пригрлили пехар. А онда, 15 минута пре краја меча, после гужве у шеснаестерцу домаћих, Младост смањује резултат на 3-1. Фудбалерима Далмације “ушла је вода у уши”, почеле су неорганизоване акције, а дубинским лоптама се тражио пут ка голу противника. Колико је расуло у тим тренуцима владало у редовима Роверса, показује и следећи пример: голман домаћих, Бојан Ћировић, одбио је да послуша тренера и придружи се нападима свог тима, пошто га је мрзело да ремети тек започето преслушавање новог албума Fishbone-a. Више од половине домаћих навијача већ је кренуло ка излазу са стадиона, а онда.... изненадни судијски звиждук и обојица су се се вратили. Разлог за то- пенал за Далмацију у 16. минуту надокнаде!!! Поново је међу присталицама клуба са Ћетена пробуђена нада у освајање пехара, после театралног пада Жиловића у казненом простору Гајева. Главни арбитар показао је на белу тачку и поред жестоких протеста гостујућих фудбалера, који су тражили јавну опомену за најбољег стрелца лиге, због симулирања. “Тони из Голова” преузео је одговорност за извођење најстроже казне, али…. по ко зна који пут, потврђена је теза да играч над којим је досуђен пенал, не треба да изведе исти. Жиловић је шутирао преко гола, а са овим хицем, отишле су у ветар и све наде грађана Далмације да би после 23 године могли да се похвале шампионским пехаром. Одмах по извођењу овог пенала, судија је означио крај, а домаћи фудбалери су попадали по терену. Неверица и сузе на Ћетену, а неописива радост на “Златиборској арени”, коначни је епилог ове драме, досад невиђене на нашим суперлигашким теренима.
- И даље не верујем да проживљавамо све ово. Пре само три године, такмичили смо се у нашој “Tрећој лиги, група Сушица”, а данас смо шампиони!! Честитам мојим саиграчима и нашем стручном штабу, показали смо да новац није пресудан, већ борбеност и залагање. Пре осам кола, имали смо девет бодова мање у односу на Далмацију, нико није веровао да можемо доћи до врха, али ми смо ипак успели- изјавио је голгетер Ђурковца, Иван Јанковић, који је сјајном серијом од дванаест потигнутих голова у претходних осам кола, не само пресудно утицао на освајање шампионске титуле, већ је на крају заузео и веома добро треће место на листи стрелаца, са 43 постигнута гола.
Са друге стране, у редовима Далмације, било је тешко пронаћи некога ко би рекао нешто смислено, (што је, иначе, случај и у нормалним ситуацијама), тако да се јавности обратила прва звезда тима, Ђорђе Жиловић.
- Сви смо и даље у шоку, поготово ја. Имали смо све у нашим ногама, али... такав је фудбал. Мислим да титула, ипак, није изгубљена данас, већ у претходних неколико кола, када смо дозволили себи да прокоцкамо предност коју смо имали у односу на најближе пратиоце. Када уђеш у последње коло са притиском, онда је јако тешко играти. Жао ми је што се нисам од навијача опростио титулом, али, шта да се ради.... Ово је дефинитивно била моја последња утакмица у дресу Далмације. Желим нове изазове, тако да ћу, од наредне сезоне, играти за Раднички из Бајмока- завршио је Жиловић своје емотивно излагање.
Иначе, са 47 постигнутих голова, “Тони из Голова” (мала игра речи) понео је титулу најбољег стрелца сезоне, али питање је колико ће ово признање моћи да надомести жал за неосвојеним шампионским пехаром.
Било је интересантно и на осталим суперлигашким теренима, али су ипак, све друге утакмице пале у сенку ова два меча која смо управо анализирали.

Резултати последњег, 35. кола Чајетинске Премијер лиге:
Ћурковац - Обудојевица резерве 4-1 (2-0)
Далмација Роверс – Младост Гајеви 3-1 (2-0)
Палисад - Доњи Ћетен 2-2 (0-3)
Калдрма Атлетик – Шиповик 1-0 (0-0)
Центар Сити- Обудојевица 0-2 (0-2)
Раднички Зова- Бадњи До Јунајтед 3-1 (0-1)
Очка гора- Палестина 3-3 (2-1)
Зграде Инкорпорејтед- Потоци 2-1 (1-0)

Коначна листа стрелаца: Жиловић (Далмација) 47, Сапун (Доњи Ћетен) 44, Јанковић (Ђурковац) 43

Индивидуална признања:
Најбољи голман: Бојан Ћировић (Далмација)
Најбољи одбрамбени: Марко Сапун (Доњи Ћетен)
Најбољи везни: Иван Лазовић (Калдрма)
Најбољи нападач: Ђорђе Жиловић (Далмација)
Тренер године: Мане Јездовић (Палисад)
Најкориснији играч (МВП): Иван Јанковић (Ђурковац) ):):):

Идеални тим сезоне
  Бојан Ћировић (Далмација Роверс), Богдановић Диего Александар Ћуфи (Центар Сити), Урош Кнежевић (Центар Сити), Мајмунчина Глупа (Бадњи До), Марко Сапун (Доњи Ћетен), Пенејотис Спанулис (Центар Сити), Иван Лазовић (Калдрма Атлетик), Слободан  Лазовић (Шиповик),Стефан Кутлешић(Центар Сити), Иван Јанковић (Ђурковац), Ђорђе Жиловић (Далмација Роверс)
У Лигу шампиона директно иду Ђурковац као првак и Далмација као другопласирани.
У квалификације за Лигу шампиона одлазе Палисад и Раднички Зова.
У Лиги Европе такмичиће се екипе које су заузеле позиције 5 и 6 - Младост Гајеви и Доњи Ћетен, као и освајач Купа, који ће бити познат 26. августа, када ће у финалу, Калдрма одмерити снаге са новим прволигашем, Горњим Бранешцима. Овај меч биће одигран на “Миленијум стадиону” на Чоловића брду.
Из лиге су испали: Центар Сити, Шиповик и Обудојевица 2.

Нови суперлигаши су градски ривали, екипе Горњих и Доњих Бранежаца, а последњег учесника елитног ранга за наредну сезону, сазнаћемо после разигравања, у којем ће се састати Јевремовићи-Мушвете и Умина вода- Караула. У овој рунди играће се два меча, а победници ће одмерити снаге у финалу, 21. септембра, на стадиону “Нова Швајцарија”.
 Иван Јанковић

Популарни постови